1- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
2- استاد گروه جغرافیا، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران. ، nmolaeih@iaurasht.ac.ir
3- استادیار گروه جغرافیا، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اشتغال و افزایش درآمد بر ماندگاری جمعیت در نواحی روستایی شهرستان رشت انجام شده است. پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و دارای ماهیت تحلیلی و از نظر روش در گروه پژوهش کمی قرار دارد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از نرم­افزار SPSS استفاده شد. جامعه‎ی آماری در این پژوهش ساکنان روستاهای شهرستان رشت که بر اساس نمونه­گیری تصادفی تعداد 378 نفر به عنوان جامعه نمونه تعیین شدند. نتایج نشان داد، میزان ماندگاری جمعیت با مقدار میانگین­های به دست آمده (پایین­تر از حد متوسط عدد 3)، با سطح معناداری 000/0، در روستاهای شهرستان رشت کم و نامطلوب ارزیابی شده است، در همین راستا نتایج نشان داد، بین ماندگاری جمعیت و اشتغال افزایش درآمد در روستاها ارتباط معنادار و مثبتی وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون نیز نشان داد، 95 درصد تغییرات متغیر وابسته (ماندگاری جمعیت)، به وسیله متغیرهای اشتغال-افزایش درآمد تبیین می­گردد، و بر اساس نتایج تحلیل مسیر از بین شاخص­های اشتغال، (متنوع بودن فرصت­های شغلی در روستا)، بیشترین تاثیر را بر ماندگاری جمعیت و از بین شاخص­های افزایش درآمد، شاخص (افزایش میزان درآمد پولی)، بیشترین تاثیر را بر ماندگاری جمعیت  در روستاهای شهرستان رشت را به خود اختصاص داده­اند. در نهایت نتایج آزمون­های تعقیبی (Post Hoc) و (Tukey HSD)، نشان داد، بین اشتغال افزایش درآمد و ماندگاری جمعیت روستاها در بخش­های شهرستان رشت، تفاوت معناداری وجود ندارد.

دریافت: 1402/11/29 | پذیرش: 1402/10/10