دوره 3، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 139-121 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


1- استادیار گروه معارف و فلسفه اسلامی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان،خرم آباد، ایران. ، rahnam.sh@lu.ac.ir
2- استادیار گروه فلسفه و کلام اسلامی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.
3- استادیار گروه باستان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.
چکیده:   (958 مشاهده)
فرایند شکل ­گیری شهرهای کهن در ادوار مختلف تاریخی و انجام مطالعات باستان­ شناختی در آنها می­تواند تاثیرات بسیار مهمی در توسعه گردشگری شهری مناطق مختلف داشته باشد. دشت الشتر منطقه­ ای سرسبز، با آب و هوای مطبوع و خاک غنی است که از دوران پیش از تاریخ تاکنون همواره مسکن اقوام و گروه­ های مختلف انسانی و یکی از مقاصد گردشگری قابل توجه استان لرستان بوده است. از این ­رو، پژوهش حاضر با هدف مطالعه زمینه­ ای بررسی عوامل مؤثر بر توسعه تأسیسات و مؤسسات گردشگری در مقاصد تاریخی و باستانی (مورد مطالعه: شهر الشتر) طراحی شد. این پژوهش، به لحاظ هدف توسعه­ ای ـ کاربردی، از نظر پارادایم در گروه تحقیقات کیفی و از حیث روش از نظریه بنیانی بهره برده است که مبتنی بر رویکرد استقرایی است. جامعه آماری شامل دو دسته مطلعان کلیدی (کارشناسان و گردشگران داخل و خارج این شهر) بودند که به روش نمونه ­گیری هدفمند، 23 نفر با روش گلوله برفی انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه ­های عمیق و نیمه­ ساختارمند و در نهایت رسیدن به اشباع نظری داده ­ها جمع ­آوری گردید. برای تحلیل روایت­ ها از روش کدگذاری سه مرحله­ ای باز، محوری و انتخابی استفاده گردید و سپس تئوری بنیانی براساس مدل پارادایمیک درک معنایی اثرات شکل­ گیری بنیان­ های تاریخی و باستانی شهرستان الشتر بر توسعه گردشگری ترسیم گردید. یافته­ ها نشان داد عوامل مؤثر بر توسعه تأسیسات و مؤسسات گردشگری در مقصد تاریخی و باستانی محدوده مورد مطالعه به ترتیب مقوله­ های دسترسی­ ها (حمل و نقل، آب و برق و ارتباطات و مدیریت تجاری منطقه، تأسیسات و تسهیلات زیربنایی (خدمات اقامتی و پذیرایی: سفره­ خانه­ ها، ویلاها، هتل آپارتمان و مسافرخانه­ ها)، شبکه حمل و نقل در مقصد، محیط­ ها و پارک­ های گردشگری، گردشگری روستایی و عشایری (قبرستان امیر) با اهمیت بوده ­اند و مهمترین مقوله (مقوله هسته) "اجزای ساختار گردشگری" شناخته شد.
 
متن کامل [PDF 1714 kb]   (227 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/2/2 | پذیرش: 1401/4/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.