دوره 4، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 94-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

باقری هره دشت محمد، رمضانی پور مهرداد، بزرگمهر کیا، حقزاد آمنه. ارزیابی نقش مشارکت مردمی در نوسازی بافت فرسوده (مورد مطالعه: شهر رشت). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (2) :79-94

1- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران.
2- استادیار گروه جغرافیا؛ واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران. ، mehr5490@iauc.ac.ir
3- استادیار گروه جغرافیا؛ واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران.
بافت­های فرسوده و قدیمی شهرهای کشور با گذشت زمان و عدم توجه و نگهداری مناسب، دچار فرسودگی و اضمحلال کالبدی و عملکردی شده است. شهر رشت نیز همانند این شهرها از بافتی قدیمی برخوردار است. این  شهر با مشکلاتی از قبیل نابسامان بودن عرض شبکه معابر، فرسودگی شدید بناهای مسکونی،دانه­بندی قطعات کوچک و خیلی کوچک مواجه است. در این راستا، هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش مشارکت مردمی در نوسازی بافت فرسوده شهر رشت است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است که  برای گردآوری اطلاعات از روش اسنادی ـ کتابخانه­ای و میدانی استفاده است. ابزار گردآوری اطلاعات تحقیق حاضر نیز پرسشنامه، مصاحبه، مشاهده، و مطالعات میدانی می­باشد. جامعه آماری این پژوهش شهروندان ساکن بافت فرسوده شهر رشت هستند که با استفاده روش نمونه گیری کوکران 384 نفر به عنوان نمونه آماری و به روش تصادفی انتخاب گردید. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که بررسی مقدار سودمندی (s) و مقدار نارضایتی (R) در شاخص­های تحقیق برای منطقه 2 شهر رشت (با مقدار سودمندی 389/0) نشان می­دهد که این منطقه با دارا بودن کمترین فاصله از نقطه ایده­ال و  با مقدار 177/0 کمترین مقدار تأسف ( نارضایتی) نسبت به سایر مناطق در زمینه مشارکت مردمی رتبه بالای را برای ارتقاء شاخص­های مشارکت مردمی در راستای نوسازی بافت­های فرسوده به خود اختصاص داده است.

دریافت: 1402/5/21 | پذیرش: 1402/10/10