دوره 4، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 172-155 | برگشت به فهرست نسخه ها

گنجی صدیقه، رضایی پرویز، گندمکار امیر، عباسی علیرضا. واکاوی همدیدی - ماهواره ای بارش برف سنگین در استان گیلان. مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (2) :155-172

1- دکتری آب و هواشناسی، گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.
2- دانشیار آب و هواشناسی، گروه جغرافیا، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
3- دانشیار آب و هواشناسی، گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.
4- استادیار ژئومورفولوژی، گروه جغرافیا، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.
  رخدادهای جوی شدید هر از گاهی با توجه به وسعت و بازه زمانی­شان، مشکلات جدی در روند عادی زندگی بشر ایجاد می­کنند. بارش برف سنگین در منطقه جلگه ساحلی گیلان یکی از پرمخاطره ترین این پدیده­ها است. در این پژوهش سه برف سنگین استان گیلان در طی دوره آماری 1998 تا 2018 (20 سال) مورد واکاوی همدید و ماهواره­ای قرار گرفته است. بدین منظور داده­های برف از سازمان هواشناسی استان گیلان، داده­های مورد استفاده برای نقشه­های همدید از سایت نوآ (NCEP/NCAR reanalysis 1) و تصاویر ماهواره­ای از سایت سنجنده مودیس اخذ گردید. سپس با رویکرد محیطی به گردشی، سامانه­های همدید با توجه به منشاء شکل­گیری از چند روز قبل تا روز بارش برف شناسایی شد. نتایج نشان داد سه برف سنگین این ناحیه در اثر گسترش هماهنگ دو واچرخند دینامیکیحرارتی سیبری و واچرخند اروپایی، بلوکینگ دو قطبی و پرفشار اروپایی ایجاد شده­اند. همچنین بررسی پهنه برفی با بکارگیری تصاویر مودیس ماهواره ترآ نشان داد سه برف سنگین بیش از 70 درصد وسعت استان را در بر گرفته و به ترتیب 94/70، 44/90 و 46/81 مساحت استان گیلان را در سال­های 2005، 2008 و 2017 پوشش داده­اند.
دریافت: 1402/5/21 | پذیرش: 1402/10/10