دوره 4، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 78-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

اللهیاری ارشیا، شهبازی مجید، ترابی زهره. بررسی تأثیر نماهای سبک نئوکلاسیک بر کیفیت سیما و منظر شهری از دیدگاه شهروندان(موردمطالعه: محله نیاوران تهران). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (2) :65-78

URL: http://gsma.lu.ac.ir/article-1-483-fa.html


1- دانشجوی دکترا، معماری، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران.
2- استادیار، معماری، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران ، majidshahbazi57@gmail.com
3- استادیار، معماری، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران
چکیده:   (916 مشاهده)
امروزه اهمیت موضوع نما و منظر شهر از یکسو و تحولات چند دهه اخیر در مصالح و تنوع سبک‌ها و سرعت ساخت‌وساز از سوی دیگر، لزوم توجه به‌نما و ساماندهی نماهای شهری را در میان معماران و شهرسازان معاصر بیش‌ازپیش ضروری نموده است. با عنایت به گرایش شهروندان به سبک نئوکلاسیک و رواج نماهای موسوم به نماهای رومی در کلان‌شهرها به‌ویژه کلان‌شهر تهران، تحقیق حاضر باهدف ارزیابی چنین نماهایی، به بررسی تأثیر آن‌ها در کیفیت سیما و منظر شهری در محله نیاوران تهران می‌پردازد. این تحقیق که یک تحقیق کاربردی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه‌ای، مشاهده و برداشت میدانی بوده، به روش پیمایشی تهیه‌شده است. شاخص‌های موردبررسی در دو بعد عینی و ذهنی و مؤلفه‌های عملکردی، ادراکی و بصری در قالب پرسشنامه‌هایی در اختیار نمونه آماری قرارگرفته است. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان‌دهنده تأثیر شاخص‌های تحقیق بر روی کیفیت سیما و منظر شهری است. این تأثیرپذیری در بعد عینی به‌مراتب بالاتر از بعد ذهنی بوده، به‌طوری‌که میانگین رتبه‌ای شاخص‌های بعد عینی به‌جز شاخص ایمنی (91/2) همگی مقادیری بالاتر از (3) را کسب نموده‌اند. حال‌آنکه در میان شاخص‌های بعد ذهنی این مقدار بین اعداد (2/3) الی (6/3) در نوسان است و تنها شاخص «تعادل و تقارن» با میانگین رتبه‌ای (3/4) بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داده است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد تصویر و ظاهرنمایی که ساکنین محله و شهروندان ناظر مشاهده می‌کنند، نسبت به چیزی که در ذهن آن‌ها تداعی می‌کند، تأثیر بیشتری در کیفیت دهی به سیما و منظر شهری دارد. ازاین‌رو توجه به نورپردازی، تزیینات، رنگ و فرم و پیچیدگی نما در اولویت اهمیت آن‌ها قرار دارد و شاخص‌های هویت و معنا، تعادل و تقارن، درک ترکیب و هارمونی نما در رده‌های آخر اهمیت قرار می‌گیرد؛ اما آنچه در ارتقای کیفیت سیما و منظر شهری در محله نیاوران ضروری به نظر می‌رسد لزوم تأکید هم‌زمان بر مؤلفه‌های عملکردی، ادراکی و بصری است.
متن کامل [PDF 1439 kb]   (289 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/5/21 | پذیرش: 1402/10/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق