دوره 4، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 178-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

دوست‌حسینی محمد، بیگدلی راد وحید، معینی فر مریم. تحلیل اثرات شاخص‌های سرمایه اجتماعی بر ایجاد منطقه خلاق شهری (موردمطالعه: منطقه یازده شهر تهران). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (3) :161-178

1- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
2- گروه شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران ، Vahid.Bigdeli@qiau.ac.ir
3- گروه شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
سرمایه اجتماعی در شکل‌گیری همبستگی اجتماعی، کاهش محرومیت، بهبود عملکرد نهادهای ناکارآمد دولتی، بهبود حکمروایی شهری، و حفاظت از فرهنگ محلی در برابر ناملایمات اجتماعی نقش مهمی دارد. در شکل‌گیری مناطق خلاق شهری، سرمایه اجتماعی برای تقویت روابط بین ساکنان و به کارگیری استعدادها و ظرفیت‌های نهفته شهروندان جهت دستیابی به آینده‌ای بهتر در طرح‌های توسعه شهری بسیار مهم است. این مقاله به تحلیل اثرات شاخص‌های سرمایه اجتماعی بر ایجاد منطقه خلاق شهری در منطقه یازده تهران پرداخته است. در این تحلیل از روش توصیفی و تحلیلی برای کشف روابط بین متغیرها و بررسی اثرگذاری شاخص‌های سرمایه اجتماعی استفاده شده است و داده‌های لازم از منابع معتبر کتابخانه‌ای، اسنادی، الکترونیکی، پایان‌نامه‌ها و مقالات معتبر جمع‌آوری شده است. نتایج تحلیل نشان می دهد که عامل مشارکت اجتماعی به خاطر اثرگذاری بیشتری که دارد، یکی از مهمترین شاخص‌های سرمایه اجتماعی است و معیار انسجام اجتماعی با کسب امتیاز بالاترین اهمیت در اولویت اول قرار دارد. همچنین، عامل محیط اجتماعی به دلیل تأثیرپذیری بیشتر از سایر عوامل و منفی بودن بردار (D-R)، یکی از حساس‌ترین شاخص‌های سرمایه اجتماعی است. این نتایج می‌توانند به برنامه‌ریزان شهری و سیاست‌گذاران در تصمیم‌گیری‌های مرتبط با توسعه شهری و ایجاد مناطق خلاق شهری کمک کنند و همچنین به افراد و سازمان‌هایی که در توسعه شهری فعالیت می‌کنند.
دریافت: 1402/11/4 | پذیرش: 1402/9/10