دوره 4، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 142-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

تیموری علی، جهانبخش اصل سعید، محمد‌خورشید‌دوست علی. مطالعه و پایش روند تغییرات جزایر‌ حرارتی در استان تهران و رابطه آن با متغیرهای اقلیمی و آلاینده‌ها. مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (3) :125-142

1- دانشجوی دکتری آب‌و‌هواشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. ، abchenarali@gmail.com
2- استاد گروه آب‌وهواشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
یکی از دغدغه‌های زیست محیطی مهم جهانی در طی سال‌های اخیر پدیده گرمایش زمین است. شناخت روابط بین پدیده‌های تاثیرگذار بر این پدیده، راهی برای کاهش و کنترل دمای سطح زمین و عدم شکل‌گیری جزایر‌حرارتی ناشی از آن می‌باشد. هدف این پژوهش تعیین رابطه شدت دمای سطح زمین با متغیرهای So2، CH4  ، Co، O3 ، NO2 ، HCH ، H2O ،PM  ،LST-Day  و همینطور بررسی تغییرات زمانی ـ مکانی جزایر حرارتی در استان تهران می‌باشد. در این بررسی از تولیدات  ۸ روزه ماهواره آکوا و داده‌های  سنتینل۵ به همراه روش کد‌نویسی به زبان جاوا اسکریپت در سامانه گوگل ارث انجین، تحلیل‌مسیر و روش خوشه‌بندی استفاده شده است. بنا ‌بر یافته‌های پژوهش، روند و جهت تغییرات مکانی جزایر حرارتی استان تهران درطی سال‌های  2022 ـ 2000 از شهر تهران به سمت شهرها و شهرک‌های اقماری اطراف آن در حال حرکت و تغییر مکان بوده‌است.  بر اساس مشابهت دمایی بین مناطق ۲۲ گانه شهری به روش خوشه بند‌ی K-mean  شش خوشه اصلی تشکیل گردید. نتایج جدول نهایی تحلیل‌مسیر به کمک نرم افزار AMOS، نشان داد که در بین متغیرهای مورد مطالعه؛ بیشترین ضریب تأثیرکلی بر افزایش دمای شبانه سطح زمین به ترتیب مربوط به دمای روزانه سطح زمین، بخار آب و مونوکسیدکربن بوده است. همچنین ذرات PM بیشترین ضریب تأثیر کلی را در کاهش دمای شبانه به خود اختصاص داده است.

دریافت: 1402/11/4 | پذیرش: 1402/9/10