دوره 4، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 238-219 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

حمیدی محمد، زنگانه احمد، سلیمانی مهرنجانی محمد، پریزادی طاهر. گونه شناسی پایداری محله ای در توسعه فضایی شهر گرگان. مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (1) :219-238

URL: http://gsma.lu.ac.ir/article-1-457-fa.html


1- دانشجوی دکتری گروه جغرافیای انسانی، دانشکد علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
2- دانشیار گروه جغرافیای انسانی، دانشکد علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران. ، zanganeh45@yahoo.com
3- استاد گروه جغرافیای انسانی، دانشکد علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
4- دانشیار گروه جغرافیای انسانی، دانشکد علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
چکیده:   (1140 مشاهده)
با آغاز نوگرایی در ایران که از اوایل حکومت پهلوی آثار عینی‌تر آن در شهرها ظاهر شد، محله‌های تاریخی که پویایی و پایداری خود را در گذشت زمان نشان داده بودند، رو به زوال نهادند و بافت جدید که عمدتاً به تدریج از دهه‌ی چهل تاکنون پیرامون بخش تاریخی ساخته شده است، در این بافتها بسیاری از ویژگیهای محله‌های تاریخی شکل نگرفته است به این ترتیب محله‌های تاریخی و جدید  در شهر گرگان از نظر پایداری  با تغییرات و چالشهای مواجه شده‌اند،  که باید شناخته شود. در پژوهش حاضر با نگاهی به مقوله‌ی پایداری محله‌ای، ابعاد مختلف آن و سطح پایداری محله‌ای در 8 محله شهر گرگان بررسی شد. روش تحقیق حاضر به توجه به ماهیت تحقیق، سؤال و اهداف تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی بوده و از دو فاز شکل گرفته است. در فاز اول تحقیق به بررسی روند گسترش  فضایی شهر گرگان در طی 45 سال اخیر پرداخته شد که بدین منظور از تصاویر ماهواره‌ای بهره گرفته شد، در فاز دوم تحقیق به گونه‌شناسی پایداری محله‌ای در 8 محله شهر گرگان که از گونه‌های متفاوت یافتی و کالبدی بوده، پرداخته شد و در این مرحله ازمدلهای VIKOR،SAW و تکنیک کپ‌لند استفاده شد، نتایج حاصل از یافته‌های تحقیق نشان داد که در بازه‌ی زمانی 45 ساله شهر گرگان با گسترش شهری بسیار زیادی مواجه بوده و محلات جدید در قالب محلات الحاقی و شهرک‌سازی و طرح‌های توسعه شهری شکل گرفتند. محلات قدیمی شهر گرگان در بین شاخص‌های پایداری اقتصادی، کالبدی زیست‌محیطی و اجتماعی پایداری قبلی خود را ندارند؛ و شکل‌گیری محلات جدید و بدون برنامه و ادغام روستاها در شهر گرگان ازجمله اوزینه و انجیراب و گرگان جدید در سالهای بعد از انقلاب نشان می‌دهد که این محلا صرفاً محلی برای سکونت اقشار پایین جامعه بوده و نشانی از کارکرد و هویت محله‌ای و پایداری محله‌ای در آن‌ها به چشم نمی‌خورد.
 
متن کامل [PDF 2212 kb]   (306 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/31 | پذیرش: 1402/3/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق