دوره 4، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 148-127 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

نجفی اسماعیل، احمدی دهرشید پارسا. شناسایی پتانسیل‌های ژئوتوریسم و تدوین برنامه راهبردی در مسیر شکوفایی و توسعه ژئوتوریسم پایدار (مورد مطالعه: شهرستان دهگلان). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (1) :127-148

URL: http://gsma.lu.ac.ir/article-1-461-fa.html


1- استادیار گروه جغرافیا، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران ، es.najafi@du.ac.ir
2- کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (1658 مشاهده)
این مطالعه بر نقش محوری گردشگری پایدار، به‌ویژه ژئوتوریسم، هم در رشد اقتصادی و هم در حفظ محیط‌زیست تأکید می‌کند. دهگلان با برخورداری از جاذبه‌های ژئوتوریسمی فراوان، این پتانسیل را دارد که به‌عنوان یک مقصد برجسته ژئوتوریسم، راه‌حل‌هایی برای چالش‌های اشتغال و زیرساخت‌ها و بهره‌برداری از زیبایی‌های طبیعی خود ارائه دهد. با این‌حال، تحقیقات قبلی در این زمینه محدود بوده است که باعث ارزیابی علمی دقیق این مطالعه از پتانسیل ژئوتوریسم شده است. اهداف پژوهش شامل ارزیابی پتانسیل ژئوتوریسم از طریق مدل‌های ارزیابی کوبالیکوا و کومانسکو و ارائه چارچوب استراتژیک برای توسعه ژئوتوریسم در دهگلان است. رویکرد پژوهش، یک رویکرد توصیفی تحلیلی است که شامل تحقیقات کتابخانه‌ای و نظرسنجی‌های تخصصی است. این مطالعه ابتدا یک چارچوب نظری را از طریق مرور ادبیات ایجاد می‌کند و سپس یک نظرسنجی با 12 متخصص را انجام می­دهد؛ کارشناسان جاذبه‌های ژئوتوریسم را با استفاده از مدل‌های کوبالیکوا و کومانسکو ارزیابی می‌کنند و بینش‌هایی را از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته ارائه می‌کنند. نتایج نشان می‌دهد که «کوه شیدا» و «کوه سرمه­لی» به‌عنوان جاذبه‌های ژئوتوریسمی برجسته در شهرستان دهگلان هستند که روایت‌های فرهنگی، تاریخی و مذهبی به طور قابل‌توجهی بر جذابیت آن‌ها تأثیر گذاشته است. رویکرد توسعه ژئوتوریسم کل‌نگر، ادغام عناصر طبیعی و فرهنگی در عین پرداختن به چالش‌ها و فرصت‌ها از جمله مسائلی است که در این مطالعه مورد تأکید قرار گرفته است. این مطالعه پیش‌گام ارزیابی جامع ژئوتوریسم و برنامه‌ریزی استراتژیک در شهرستان دهگلان است و بینش‌های نوآورانه‌ای را برای محققان و سیاست‌گذاران ارائه می‌دهد. این امر بر اهمیت توسعه کل‌نگر، بهبود زیرساخت‌ها، بازاریابی مؤثر و شیوه‌های پایداری تأکید می‌کند. این پژوهش به‌عنوان یک نقشه راه برای رشد پایدار ژئوتوریسم در دهگلان عمل می‌کند و معیاری را برای تلاش‌های ژئوتوریسمی آینده در این منطقه تعیین می­کند.
متن کامل [PDF 1232 kb]   (437 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/31 | پذیرش: 1402/3/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق