دوره 4، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 68-47 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

پروری امیررضا، زیاری کرامت اله، یزدانی سعید. تحلیل و ارزیابی ابعاد تاب‌آوری شهری در مواجهه با سیلاب (مورد مطالعه: رودخانه خرم رود شهر خرم‌آباد). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (1) :47-68

URL: http://gsma.lu.ac.ir/article-1-465-fa.html


1- گروه شهرسازی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران.
2- فوق دکترای مهندسی شهرسازی استاد برنامه ‌ریزی شهری، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، zayyari@ut.ac.ir
3- گروه شهرسازی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران.
چکیده:   (810 مشاهده)
تاب­آوری شهری به توانایی یک سیستم شهری در مقیاس زمانی و فضایی برای حفظ یا بازگشت سریع به عملکردهای مطلوب گذشته گفته می­شود. امروزه یکی از عمده­ترین مسائل و مشکلاتی که بیشتر کلان­شهرهای جهان با آن دست به گریبان‌اند، مخاطرات طبیعی است که همواره سکونتگاه­های بشر و جان انسان­ها را تهدید می­کند و در مدت کوتاهی می­تواند خسارات و تلفات بسیار گسترده­ای برجای بگذارد. در این راستا، پژوهش حاضر باهدف ارزیابی ابعاد تاب‌آوری شهری در برابر مخاطرات طبیعی در شهر خرم­آباد تدوین شده است. تحقیق حاضر برحسب هدف، کاربردی و  برحسب نحوه گردآوری داده­ها یک تحقیق تحلیلی می­باشد و ازلحاظ نحوه اجرا، از نوع پیمایشی و برحسب روش تحقیق از نوع کمی می­باشد. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم­افزار SPSS، مدل­های ترکیبی (FARAS + FKOPRAS) و  FBMW استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون تی­تک نمونه­ای در ابعاد (اقتصادی، اجتماعی، کالبدی-محیطی، نهادی-سازمانی)، نشان داد، وضعیت تاب­آوری شهری در خرم­آباد ضعیف است و بر اساس مدل­های ترکیبی (آراس فازی و کوپراس فازی)، بعد اجتماعی با مقدار وزن 00/34، بالاترین میزان تاب­آوری و بعد نهادی-سازمانی با مقدار وزن 00/30، کمترین میزان تاب­آوری را در شهر خرم­آباد در مقابل سیلاب به خود اختصاص داده­اند. در ادامه نیز بر اساس مدل فازی بی ام وی، در بعد اقتصادی، گویه برنامه­ریزی جهت عدم وارد شدن خسارات به وسایل داخل منزل با مقدار وزن 043/0، بیشترین میزان تاب­آوری، در بعد اجتماعی گویه­های­ آموزش در برابر آمادگی خطر، آگاهی و دانش با مقدار وزن 040/0، بیشترین میزان تاب­آوری، در بعد نهادی-سازمانی گویه وضعیت آگاهی­رسانی مدیران شهری هنگام رویارویی با بحران سیل با مقدار وزن 027/0 و در بعد کالبدی-محیطی، گویه میزان تراکم ساختمانی با مقدار 031/0 بیشترین میزان تاب­آوری را به خود اختصاص داده است.
متن کامل [PDF 1468 kb]   (206 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/31 | پذیرش: 1402/3/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق