دوره 5، شماره 1 - ( بهار 1403 1403 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hokmabadi ghoshouni M, Taghavi E, Hosseinzadeh Dalir K. Structural analysis of indicators of the model of resilience of new cities with an emphasis on sustainability (Study case: Sahand New City). JGSMA 2024; 5 (1)
حکم آبادی قشونی مجتبی، تقوی ابراهیم، حسین زاده دلیر کریم. تحلیل ساختاری شاخص‌های الگوی تاب‌آوری شهرهای جدید با تأکید بر پایداری (مورد مطالعه: شهر جدید سهند). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1403; 5 (1)

1- دانشجوی دکترای تخصصی جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران
2- استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران ، taghavi.ebrahi3477@gmail.com
3- استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد مرند، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران
اخیرا، نظریه‌های مرتبط با مدیریت بحران و رویکردهای نوین در پایداری شهری به دنبال ساخت شهرهای تاب آور در برابر انواع بحران ها و مخاطرات طبیعی بوده و ضرورت توجه به مفهوم تاب آوری شهر به عنوان مفهومی نسبتاً جدید و پیچیده که شامل ابعاد و مولفه‌های مختلف کالبدی-فضایی و زیرساختی، زمینه های اقتصادی، ساختار اجتماعی-فرهنگی و ... می شود را بیش از پیش نمایان ساخته است. هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل ساختاری شاخص‌های الگوی تاب‌آوری شهرجدید سهند با تأکید بر پایداری می‌باشد. برای وصول بدین هدف از مطالعات توصیفی-تحلیلی، اسنادی و پرسشنامه(استفاده از نظر خبرگان و متخصصین) و تحلیلهای ساختاری در محیط نرم افزاری استفاده شد. این مقاله ازلحاظ هدف، توسعه‌ای-کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-تحلیلی است. در تحقیق حاضر نخست مروری بر ادبیات نظری انجام شده و در مرحله بعد با روش دلفی و نظرخواهی تعداد 25 نفر ازخبرگان و متخصصین، مهمترین متغیرها، استخراج شد. محاسبات مربوط به ماتریس مستقیم و غیرمستقیم متغیرها، از طریق نرم‌افزار میک مک انجام شد. هشتاد و چهار متغیر در 9 بعد حوزه/زمینه(حوزه کالبدی-فضایی شهر، حوزه دسترسی و زیرساختی، حوزه اجتماعی شهر، حوزه اقتصاد شهری، حوزه زیست محیطی، حوزه برنامه ریزی، مدیریتی و نهادی شهری، حوزه سیاست، حکمرانی و حکمروائی شهری، حوزه امنیت شهر، حوزه شرایط روانی شهروندان) تعیین شد. یافته ها نشان داد که بیشترین تأثیرگذاری در بین متغیرها به ترتیب مربوط به «کیفیت بناهای شهری»، «عمر بنا(سال)»، «میزان تورم»، «فاصله از کانون‌های خطر»، «کیفیت زیرساخت‌ها و بناهای شهری»، «شبکه معابرو معابر دسترسی(کمی و کیفیت معابر)»، «میزان آگاهی و دانش شهروندان از بحران ها»، «فاصله از گسل و مخاطرات محیطی(سیل، زلزله و...)»، «سلامت جسمی و روانی شهروندان»، «مدیریت یکپارچه»، «قانون مداری در نهادهای عمومی شهر»می باشد. همچنین تحلیل اثر وابستگی و تاثیرگذاری مستقیم متغیر‌های تاب‌آوری در شهر جدید سهند با در نظر گرفتن قوی‌ترین اثرات مستقیم بین متغیر‌ها نشان داد متغیرهای تأثیرگذار، بر تعداد زیادی از متغیرها تأثیر نداشته در عین حال، تعداد متغیرهایی که از تعداد زیادی متغیر تأثیر می‌پذیرند، بسیار زیاد می‌باشد. حاکمیت چنین شرایطی و همچنین کمبود متغیرهای کلیدی و استراتژیک تأثیرگذار در تاب آوری شهر جدید سهند نشان می‌دهد آینده‌ی تاب‌آوری شهر جدید سهند، ناپایدار خواهد بود.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/4 | پذیرش: 1402/7/4