دوره 5، شماره 1 - ( بهار 1403 1403 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

azizi S, roknoddin eftekhari A, Pourtaheri M, Sadeghi Saghdel H. Analyzing the factors affecting in Spatial Planning of Value Chain Governance of Ecolodges (Study Case: Territorial Region 9). JGSMA 2024; 5 (1)
عزیزی ثریا، افتخاری عبدالرضا رکن الدین، پورطاهری مهدی، صادقی سقدل حسین. تحلیل عوامل موثر در برنامه‌ریزی فضایی حکمروایی زنجیره ارزش اقامتگاه‌های بوم‌گردی (مورد مطالعه: منطقه 9 آمایش ایران). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1403; 5 (1)

1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس ، eftekhaa@modares.ac.ir
بوم‌گردی‌ها به عنوان یک خرده مجموعه از توسعۀ پایدار نقش دارند، به گونه‌ای که علاوه بر حفاظت از محیط طبیعی سبب رعایت برابری بین و درون نسلی، حفظ کیفیت محیط‌زیست، حفظ یکپارچگی و انسجام فرهنگی و همبستگی اجتماعی بین جوامع می‌شوند. از این‌رو، تقویت سازوکارهای مشارکتی، هماهنگی، عدالت، یکپارچگی، امنیت میان ذی‌نفعان درونی و بیرونی در بستر فضایی در زنجیره ارزش بومگردی‌ها سبب تقویت برنامه‌ریزی فضایی حکمروایی زنجیره ارزش بومگردی‌ها و در نهایت پایداری مقاصد گردشگری می‌گردد.  از این رو، هدف از پژوهش حاضر، تبیین عوامل مهم در تحقق برنامه‌ریزی فضایی حکمروایی زنجیره ارزش اقامتگاه‌های بوم‌گردی در مناطق روستایی مورد مطالعه است که به شیوه توصیفی -پیمایشی انجام شده و بر پایه نظرخواهی از خبرگان، ذی‌نفعان و گردشگران زنجیره ارزش استوار است. جامعه آماری پژوهش(شامل 128 روستا دارای 189 اقامتگاه بوم‌گردی در منطقه 9 آمایش سرزمین (استانهای خراسان شمالی، رضوی و جنوبی)) می‌باشد. براساس روش تخمین شخصی، 20 درصد از حجم جامعه آماری مبنا قرار گرفت که در نهایت تعداد 26 روستا و 38 اقامتگاه بوم‌گردی تعیین گردید. تحلیل داده‌ها نیز با استفاده از نرم‌افزار SPSS وGIS صورت گرفت. یافته‌های پژوهش بر اساس آزمون t با دو نمونه مستقل نشان داد که از دیدگاه پاسخگویان تفاوت میان عوامل موثر بر برنامه‌ریزی فضایی حکمروایی زنجیره ارزش اقامتگاه‌های بوم‌گردی وجود دارد، به طوریکه با توجه به تفاوت میانگین عوامل درونی و بیرونی، عوامل درونی با میانگین 2.90 از اهمیت بیشتری برخوردار است. همچنین در میان عوامل درونی و بیرونی به ترتیب بیشترین اهمیت مربوط به گویه‌های مشارکت‌پذیری حلقه‌های زنجیره ارزش و کارایی و اثربخشی خوشه‌های شبکه است. نتایج تکنیک آراس نیز نشان داد، روستاهای مورد مطالعه به لحاظ عوامل موثر بر برنامه‌ریزی فضایی حکمروایی زنجیره ارزش اقامتگاه‌های بوم‌گردی در منطقه با یکدیگر برابر نیستند.

دریافت: 1402/5/13 | پذیرش: 1402/9/5