دوره 4، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 46-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

مولوی ابراهیم. تعیین و تدقیق محدوده کالبدی ـ فضایی بافت تاریخی و هسته مرکزی شهر همدان. مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (1) :25-46

استادیار گروه طراحی شهری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، e. molavi@basu.ac.ir
بافت مراکز تاریخی شهرهای ایران  بهمراه آثار کالبدی و معنایی آن، نمایانگر جذابیت، وجوه تمایز و خصوصیات منحصربفرد مکانی، تاریخی و فرهنگی شهری است. این در حالی است که این ارکان ارزشمند و هویت‌بخش در شهرها، با مشکلات فراوانی در ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ... روبرو هستند، و بی‌توجهی به مشکلات این بافت‌ها با توجه به گذر زمان و عمر زیاد ابنیه ارزشمند آن، می‌تواند به نابودی فرهنگ و هویت یک جامعه منجر شود. بافت تاریخی و مرکزی شهر همدان به عنوان یکی از شهرهای قدیمی و با تمدن کشور در پی تضاد بین کارکردهای گذشته و نوین، دچار محدودیت توان و ظرفیت زیرساختی و کالبدی در بافت شده و روابط ناهمگونی را بین محتوای کارکردی و ساخت کالبدی آن ایجاد کرده است. در این راستا هدف پژوهش حاضر شناسایی و تعیین محدوده کالبدی بافت تاریخی و هسته مرکزی شهر می باشد. روش مطالعه تحلیلی توصیفی است و بر مبنای اطلاعات نقشه‌ای (سال 1335) و با استفاده از نظرات کارشناسی خبرگان پژوهش، چهار گزینه برای محدوده بافت تاریخی شهر ارائه شد. در ادامه با استفاده از روش دلفی شاخص‌های تعیین محدوده‌ کالبدی مناسب استخراج و با استفاده از روش سلسله‌مراتبی (AHP) محدوده‌های پیشنهادی اولویت‌بندی شدند. بر اساس یافته‌های پژوهش و تحلیل گزینه‌های پیشنهادی بر مبنای شاخص‌ها، گزینه اول (رینگ مرکزی شهر) با امتیاز(29/1)، بیشترین درصد مطلوبیت را به عنوان محدوده کالبدی بافت تاریخی شهر همدان به خود اختصاص داد.

دریافت: 1402/5/21 | پذیرش: 1402/3/10