دوره 4، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 154-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

بازرگان مهدی، رهنما محمدرحیم، شکوهی محمداجزاء. تأثیر بافت شهری بر الگوهای فضایی-زمانی جرائم سرقت (مورد مطالعه: شهر مشهد). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (2) :139-154

1- دانشجوی دکتری گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
2- استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. ، rahnama@um.ac.ir
3- دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
بافت شهر، یکی از عناصر فرم شهری مؤثر بر وقوع جرائم­سرقت محسوب می­شود. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال بررسی تأثیر بافت­شهری بر الگوهایی فضایی-زمانی جرائم سرقت در شهر مشهد است. شیوۀ پژوهش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مدل­های تحلیل­فضایی است. جامعه آماری شامل جرائم­سرقت شهرمشهد در بازه زمانی 1400-1390 است. به منظور تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم­افزارهای Geoda و ArcGIS و مدل­های فضایی-آماری نظیر خودهمبستگی فضایی موران و مدل مکعب فضایی-زمانی بهره گرفته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که 9/58 درصد جرائم­سرقت در بافت­های ریزدانه به وقوع پیوسته است. درواقع، کاربری­هایی با وسعت 75-50 مترمربع بیشترین میزان جرائم­سرقت را به خود اختصاص داده­اند. بررسی اثر گونه­بندی بافت­شهری بر جرائم­سرقت نشان داد که 43/60 درصد سرقت­ها در بافت­های پیرامونی (نواحی حاشیه­ای شهرمشهد مناطق 4، 5، 7، 15، 16 و قسمت­هایی از منطقه 13) رخ داده است. همچنین 2/19 درصد جرائم در بافت­های شطرنجی (محلات واقع در غرب مشهد)، 6/14 درصد در بافت­های ستاره­ای (بخش مرکزی شهر و پیرامون حرم مطهر رضوی) و 7/5 درصد نیز در بافت­های میانی (منطقه 1 و بخش­هایی از منطقه 2) به وقوع پیوسته است. بررسی الگوهای مکعب فضایی-زمانی جرائم­سرقت در شهر مشهد نشان داد که در بافت­های پیرامونی الگوی جرائم­سرقت از نوع لکه­های داغ جدید و پراکنده بوده که بیانگر شدت جرائم­سرقت در این نواحی است اما در بافت­های شطرنجی الگوی جرائم از نوع لکه­های سرد افزایشی می­باشد که نشان دهندۀ آن است که جرائم­سرقت در این محدوده­ها طی سال­های اخیر در حال افزایش است.

دریافت: 1402/5/21 | پذیرش: 1402/10/10