دوره 4، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 227-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

زارع الهام، ستاری ساربانقلی حسن، ثقفی‌اصل آرش. شناسایی پیشران‌های کالبدی موثر بر گردشگری شهر خلاق با رویکرد آینده‌پژوهی (مورد مطالعه: شهر تبریز). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (2) :205-227

1- دانشجوی دکتری طراحی شهری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2- دانشیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. ، sattari@iaut.ac.ir
3- استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
گردشگری شهری با کالبد شهر تعامل پیچیده‌ای دارد که گاهی این دو را نمی‌توان از هم تفکیک کرد. این ارتباط دو سویه و متقابل بوده، از یک طرف شهر با ظرفیت‌ها، خدمات و عناصر خود گردشگری را یاری می‌نماید و از طرف دیگر گردشگری باعث افزایش رونق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهر می‌شود. شکلی از گردشگری پایدار، خلاقیت شهری است. شکل‌گیری شهر خلاق و گردشگری خلاق از جدیدترین رویه‌های مدیریت موفق شهری در راستای جذب سرمایه‌های مادی و غیرمادی محسوب می‌شود. بر همین اساس هدف این پژوهش شناسایی پیشران‌های کالبدی موثر بر گردشگری شهر خلاق تبریز با رویکرد آینده‌پژوهی می‌باشد. روش تحقیق بصورت توصیفی تحلیلی بوده و به لحاظ هدف کاربردی می‌باشد. روش گردآوری داده‌ها به صورت کتابخانه‌ای و میدانی است. همچنین از 563660 خانوار موجود در شهر تبریز، 400 نفر سرپرست خانوار میان مناطق ده‌گانه از طریق فرمول کوکران به صورت تصادفی و نیز 15 نفر از کارشناسان و خبرگان شهری برای پرسشگری انتخاب شدند و در نهایت برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزارهای SPSS و  MICMAC استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که شاخص‌های مربوط به ابعاد زیرساخت و تجهیزات شهری، طبیعی و محیطی، فناوری، کالبد بنا و خدماتی - رفاهی به ترتیب با میانگین وزنی «835/0، 794/0، 745/0، 595/0 و 492/0»  بیشترین تاثیر را بر گردشگری خلاق شهر تبریز داشته‌اند. همچنین بر اساس مدل تحلیل مسیر، عوامل تاثیرگذار بر گردشگری خلاق شهر تبریز به صورت مستقیم و غیرمستقیم مشخص گردیدند. و در نهایت تمامی عوامل کالبدی موثر بر گردشگری خلاق شهر تبریز به صورت اکتشافی (اثرات متقاطع) سطح‌بندی گردیدند.
دریافت: 1402/1/21 | پذیرش: 1402/4/10