دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1402 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 238-227 | برگشت به فهرست نسخه ها

ابراهیمیان صدیقه، طهماسبی پور ناصر، عادلی محسن، زینی وند حسین. ارزیابی کیفیت آب متاثر از کاربرد شیوه‌فیزیکی کاهش تبخیر در سطح تشتک کلاس A (مطالعه موردی حومه شهر خرم آباد لرستان ). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (4) :227-238

1- دانشجوی دکتری آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران
2- دانشیار، گروه آبخیزداری، دانشگاه لرستان، لرستان، خرم‌آباد، ایران ، ntahmasebipourn@gmail.com
3- استاد،گروه شیمی آلی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران
4- دانشیار، گروه آبخیزداری، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران
در مناطق نیمه خشک و کوهستانی از جمله لرستان عواملی چون سرعت زیاد باد و دما در فصول گرم سال منجر به تبخیر سطحی زیاد که عامل عمده تلفات آب می‌باشد اتفاق می‌افتدکه این تبخیر حتی در دمای پایین‌تر از نقطه جوش آب اتفاق می‌افتد. تاکنون راهکارهای مختلفی برای کاهش میزان تبخیر ارائه شده است. در پژوهش حاضر که با هدف عملکرد توپ­های پلی اتیلنی بدون روزنه بر کیفیت شیمیایی آب با آنالیز آماری انحراف واریانس یک سویه و آزمون میانگین گیری توکی و دانکن در 18 سری داده برداری انجام شد. پارامترهای منتخب کیفی شیمیایی شامل سولفات، کل جامدات محلول و کدورت مورد بررسی قرار گرفت. بررسی تغییرات سولفات 9/38 ppm))، و همچنین مقادیر پارمتر فوق الذکر در تشتک دارای توپ بدون روزنه سولفات 42/40 ppm)) بوده است. در طول دوره ی آماری تغییرات کدورت و کل جامدات محلول مورد بررسی قرار گرفت که کاهش7 درصدی کدورت در تشتک دارای توپ بدون روزنه، کاهش 5 درصدی کل جامدات محلول در تشتک دارای توپ بدون روزنه نسبت به تشتک شاهد گردیده است. استفاده از پوشش­های شناور کنترل تبخیر می­تواند روشی مؤثر برای کاهش کدورت آب باشد. این پوشش ها علاوه بر کاهش کدورت آب، می توانند از تبخیر آب نیز جلوگیری کنند که این امر می تواند به حفظ منابع آب کمک کند. در روند تغییرات درصد اکسیژن محلول تشتک توپ بدون روزنه نسبت به تشتک شاهد تغییر کاهشی در تبادل اکسیژن داراست که این تغییر قابل توجه و معنادار نیست.

دریافت: 1402/11/29 | پذیرش: 1402/10/10