دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1401 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 40-21 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

حسنلو لیلا، جلالیان حمید، عزیزپور فرهاد. توانسنجی ایجاد خوشه های صنعتی در قطب های کشاورزی مناطق کوهستانی (مورد مطالعه: شهرستان طارم). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1401; 3 (4) :21-40

URL: http://gsma.lu.ac.ir/article-1-208-fa.html


1- دانشجوی دکتری گروه جغرافیای انسانی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
2- دانشیار گروه جغرافیای انسانی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران. ، hamidjalalian@khu.ac.ir
3- دانشیار گروه جغرافیای انسانی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
چکیده:   (1839 مشاهده)
ایجاد و توسعه خوشه­های صنعتی در قطب­های کشاورزی مناطق کوهستانی راهکاری اساسی برای غلبه بر محدودیت­های شغلی است. هدف از این پژوهش توانسنجی و اولویت‌بندی مکانی ایجاد خوشه­های صنعتی در قطب­های کشاورزی با استفاده از روش­های سنجش از دور است که برای این هدف، شهرستان طارم به عنوان نمونه مطالعه شده‌است. پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از روش­های کتابخانه­ای و اسنادی، میدانی و تصاویر ماهوارهای استفاده شد. قلمرو مکانی پژوهش، محدوده شهرستان طارم در استان زنجان است. با استفاده از تصاویر ماهواره­ای لندست 8، نقشه­های طبقه­بندی شده اراضی استخراج شد. به­منظور شناسایی الگوی پراکنش اراضی کشاورزی به ویژه خوشه­های فعالیتی، داده­های ماهواره­ای با استفاده از نرم­افزارهای ENVI، IDRISI SELVA و ARCGIS تحلیل فضایی شد. برای تعیین محدوده‌های مناسب برای خوشه­های صنعتی با تأکید بر خوشه­های کشاورزی از روش تحلیل لکه­های داغ و آماره گتیس­جی استفاده شد. بدین منظور، سه اولویت پهنهای در شهرستان طارم شناسایی شد. اولویت اول، در محدوده سکونتگاه­های اصلی شهرستان طارم یعنی چورزق، آب­بر و گیلوان قرار گرفته‌است. برتری نسبی این پهنه بیشتر به خاطر وجود منابع انسانی این محدوده­ها است که امکان برنامه­ریزی خوشه­های صنعتی-کشاورزی را با تکیه به وجود سرمایه­های انسانی ممکن می­سازد. اولویت دوم، عمدتاً در لایه بلافصل پهنه اول قرار دارد که به نوعی توانسته از پتانسیل­های منابع انسانی مربوط به اولویت اول، بهره گیرد. اولویت­ سوم، از منابع انسانی فاصله بیشتری دارد، اما سایر پتانسیل­ها در این مناطق، امکان گسترش خوشه­های صنعتی-کشاورزی را در این محدوده­ها فراهم می­سازد. آنچه که در بررسی این خوشه­ها نیز مشخص است، وجود فضاهای بیشتر در محدوده چورزق برای گسترش خوشه­های صنعتی-کشاورزی است که در واقع تمرکز پتانسیل­ها را در محدوده بیشتری ممکن می­سازد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/5/7 | پذیرش: 1400/6/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق