دوره 4، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 160-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

حافظی فرشته، بیژنی مسعود، عباسی عنایت. اثرات احداث آزادراه خرمآباد ـ اراک بر مناطق روستایی با تأکید بر محورهای توسعه پایدار. مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی. 1402; 4 (3) :143-160

1- دانشجوی دکتری ترویج و آموزش کشاورزی پایدار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران. ایران.
شبکه­های حمل و نقل به عنوان یکی از زیرساخت­های اساسی هر کشوری مطرح بوده و از جنبه­های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و زیست­محیطی حائز اهمیت هستند. آزادراه­هـا به­عنـوان یکی از مهمتریـن زیرسـاخت­های حیاتـی، بـه لحـاظ شـرایط فنـی ـ فیزیکـی و در صـورت دارا بـودن کیفیـت محیطـی می­توانند ازجملــه عناصر مهم تمدن و پیشرفت هــرکشور به حساب آیند. هدف از این پژوهش بررسی  اثرات احداث آزادراه خرم آباد ـ اراک  بر مناطق روستایی با تأکید بر محورهای توسعه پایدار می­باشد. روش­شناسی در این پژوهش از نوع کیفی (نظریه داده بنیاد) می‌باشد. نمونه‌ها به صورت هدفمند و با روش گلوله­برفی به تعداد 19 نفر از بین ساکنان محلی، کارگران، مهندسان مشاور و کارکنان اداره راه و شهرسازی انتخاب شدند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد احداث آزادراه در مجموع باعث ایجاد آثار اقتصادی و اجتماعی و نهادی مثبتی در روستاهای همجوار گردیده است، به طوری که باعث کاهش استهلاک خودروها وکاهش مصرف سوخت، کاهش طول مسیر، افزایش سرعت در انتقال محصولات کالاهای کشاورزی، اشتغال­زایی برای افراد بومی و افزایش تنوع شغلی در منطقه، افزایش ایمنی و کاهش تصادفات و تلفاتی انسانی، دسترسی مناسب برای حضور گردشگران و افزایش نظارت نیروهای اداری بر منطقه شده است. اما در بعد زیست­محیطی و در زمینه کشاورزی آثار این طرح شامل انتشارگازهای ‌سوخت­های فسیلی‌ ماشین­آلات و گردوغبار و آلودگی صوتی ناشی از فعالیت خودروها و ‌ماشین­آلات، تولید زباله در اطراف ‌کارگاه­های ‌موقت خصوصی ‌و‌کارگری، تغییر کاربری زمین­های کشاورزی و قطع درختان و  غیره می­باشند که منفی ارزیابی می­شوند.
دریافت: 1402/11/4 | پذیرش: 1402/9/10